bildt engeland nederland friesland

Samenwerking culturele organisaties onder paraplu van ’Bildts Aigene’

Bildts Aigene. Dat is de naam van het nieuwe Bildtse cultuurinstituut. Vier organisaties - Stichting Ons Bildt, Aerden Plaats, Bildts Dokumintasysintrum en de Kemmissy Meertalighyd - gaan onder de paraplu van Bildts Aigene op projectbasis samenwerken en een vrijwilligerspool opzetten.

Door Gerard de Jong -  Ontspannen zitten ze erbij, vrijdag 2 januari in de bibliotheek, de zeven vertegenwoordigers van de vier organisaties die elkaar hebben gevonden in Bildts Aigene. Met trots onthullen ze vandaag de naam van het overkoepelend orgaan waaronder de vier gaan samenwerken. Bildts Aigene is geen stichting of vereniging, maar meer een ’paraplu’ van waaronder de vier vanaf nu zullen opereren. Die ontspannenheid was niet vanzelfsprekend. Zo’n driekwart jaar geleden besloot de gemeenteraad dat er een ’Bildts Kultuurinstitút’ moest komen. Het culturele erfgoed van het Bildt moet veilig gesteld en verankerd worden voordat de gemeente in 2018 opgaat in een groter geheel. De raad en het college zegden tevens zo’n € 30.000 toe om een betaald medewerker aan te stellen. Maar al snel kwamen alle deelnemers erachter dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is. Een raad kan wel opdracht geven tot samenwerking of zelfs fusie van de vier organisaties: het moet daarna nog wel even gebeuren. 

Kentering -  “Het is te vroeg voor een fusie van de vier,” vertelt Henri de Boer, die door de gemeente werd aangesteld om het proces te begeleiden. Aan hem de taak om de vier bijeen te brengen. “Alle vier hebben een eigen doelstelling, een eigen geschiedenis en vrijwilligers: ze zaten allemaal op hun eigen spoor.” Dat zorgde in het begin voor de nodige problemen, totdat de opdracht van de gemeente ietwat werd losgelaten. 

De Boer: “De kentering in het proces kwam toen we het oprichten van een  stichting loslieten, en gingen nadenken over: waarom doen we dit, wat willen we samen - in welke vorm dan ook - bereiken?” Er wordt instemmend gereageerd op De Boer’s woorden. Ali Bronger (BDS): “Je motte nander dos eerst goed kinnen lere.” Rennie Steensma (BDS): “D’r mosten arig wat muren slecht worre.” Coos van Kooten (Stichting Ons Bildt): “’t Is ’n kwessy  fan onwetendhyd. ’t Fertrouwen mot eerst groeie, derna kinne je feerder.” Afke Houtsma (Kemmissy Meertalighyd): “De lyntsys hongen eerst los, nou komme se bijnander.” En Steensma: “D’r is nou ’n ’ôns-gefoel’, in plak fan ’wij/sij’.” 

Vanavond presentatie logo - Van het aanbod om een professionele, betaalde kracht aan te stellen, maakt Bildts Aigene voorlopig geen gebruik. De Boer: “Dat schuiven we door naar mei, als dit proces afgerond moet worden. Het is niet duidelijk wat die persoon zou moeten doen. Enkele uren per week op een kantoor wachten tot de telefoon gaat is natuurlijk niets,” aldus De Boer, die hoopt dat het geld wel voor Bildts Aigene behouden blijft. 

Woensdagavond 7 januari wordt tijdens de RadeRaad het logo en de website van Bildts Aigene gepresenteerd. De vier werken verder al aan het ‘vullen’ van de digitale informatiezuil die bij Aerden Plaats komt te staan, en ook de culturele wandelroutes op het Bildt worden in kaart gebracht.  Bovendien wordt gewerkt aan een vrijwilligerspool – of in beter Bildts ‘frijwilligers in blik’, volgens Houtsma. Medewerkers van de ene organisatie gaan op projectbasis ook aan de slag voor een andere organisatie. Ook komt er een nieuw Bildts lesprogramma, Edu-Bildts. Marijke Bloembergen (Kemmissy Meertalighyd): “Wy hewwe nou fertrouwen en echt korte lyntsys. ’t Is nou saak om nanders pluspunten te benutten.”

Plek voor een Feestje

De laatste publicatie van de Kemissy Meertalighyd

 

CD Speule met Bildts

Taal belaids priis 2010

Meertaligheid, een uitzondering?

"Integendeel! Opgroeien met één taal is eerder een bijzonderheid. Alleen al in Europa wonen 50 miljoen mensen die iedere dag twee of meer talen spreken"

Gastenboek

Een méér dan bewonderenswaardig initiatief.
Prachtige side, en 'n goed ynysjatyf. Ok al weun ik nie...

Bezoekers

Vandaag7
Gisteren12
Deze week51
Deze maand134
Totaal50848