bildt engeland nederland friesland

Fersys Poadium 2017

Heb je zin om een mooi gedicht in het Bildts, Fries, Nederlands of welke taal dan ook voor te dragen? 

Dan is dit je kans!!!!

Doe dan mee op woensdag 22 maart 2017 aan het

“Fersys Poadium”!

Opgeven kan door het formulier in te vullen en te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lesbrief Over Eten

De Kemissy Meertalighyd  heeft voor de middenbouw van alle basisscholen in de Waadhoeke een nieuwe lesbrief/lespakket gemaakt. Het gaat over een actueel onderwerp eten. De talen die worden gebruikt zijn Nederlands, Frysk, Bildts en een klein beetje Engels. 

Wat moet je eten? Wat voor eten wordt er in jouw omgeving verbouwd? Hoeveel eten gooien wij weg? Het doel van dit lespakket is om de kinderen van de groepen 4,5 en 6 bewuster te maken over het eten wat ze iedere dag eten in onze prachtige agrarische gemeente. 

bekijk hier

 

TWEEDE KAMERLEDEN: ERKIN DE BILDTSE TAAL!

Beste Kamerleden,

’t Bildt an ’t Frise Wad is niet soamaar ’n gemeente. Wij Bilkerts hewwe niet alleen ôns aigen gemeente op ’e see feroverd, wij hewwe op dat nije lând de ôflopene 500 jaar ok ôns aigen taal boud, ’t Bildts. ’t Bildts is gyn Frys, gyn Nederlâns, maar ’n mingtaal met aigen idioom en woordeskat. Op ’t Bildt beleve wy ’t Bildts as ’n folweerdige taal. Wij singe in ’t Bildts, wij diskussjere in ’t Bildts, maar we prate ok Bildts in ’e winkel, bij de dokter en bij ôns gemeente ’t Bildt.

Soks is niet fansels gaan. Bildtse frijwilligers hewwe de ôflopene desinnia hard werkt an de infrastruktuur fan de taal. Skoalmeesters make sels Bildts lesmateriaal, d’r is ’n Bildts woordeboek. D’r binne al feule jaren kursussen foor Bildtstaligen en niet-Bildtstaligen, en tunworig is d’r ok ’n kursus Bildts online, EduBildts, die’t wij idereen fan harte anrade en die’t och soa in trek is bij de jongere generasy. En d’r is folop kultuur in ’e form fan teneel, kabaret, mezyk en literatuur. Feul Bilkerts leze en skrive Bildts en ’t persintazy Bilkerts dat ’e aigen taal deurgeeft an ’e kines is gelukkig hoog. Op ’t stoit is ’t Bildts foor 6.000 fan ’e 11.000 inweuners de eerste taal.

Bilkerts binne trots op hur taal en dos make wy ôns sorgen, want ôns gemeente ’t Bildt gaat an ’t eand fan ’t jaar op in ’e gemeente Waadhoeke. Fúzzys binne selden goed foor klaine talen. Om ’t Bildts goed te beskermen hewwe ôns gemeente en ’e prevînsy Frysland fleden jaar tegaar an minister Plasterk froegen om ’t Bildts de status fan offisjeel erkinde taal te geven. De inweuners fan ’t Bildt staan der fierkant achter, de inweuners fan Frysland ok.

Wij snappe d’r dan ok niks fan dat minister Plasterk dut fersoek ôfwezen het. Wij hewwe Plasterk ’t ôflopene jaar niet op ’t Bildt sien en ok de negatyf adviserende Taalunie kwammen wy niet teugen. Wij frage derom de Tweede Kamer as hoogste politike orgaan om sels nag ’s goed naar ’t Bildts te kiken, los fan foorspelbere advizen. Ons fersoek aan jou is dan ok: Erkin ôns taal. ’t Wort dan makliker om deur te gaan met Bildtse les op skoal, en de klaine Bildtse minderhyd in de nije gemeente het dan ’n gelykweerdige pesisy met ’e Friezen en sij die’t Nederlâns prate.

’t Bildts is de taal fan ôns hart en hoort bij ôns geskidenis, ôns idintiteit, ôns landskap en ôns mintaliteit. Frysland en Nederland worre niet mooier of beter fan ’t ferdwinen fan ’t Bildts, maar aarmer en uniformer.

 https://erkindebildtsetaal.petities.nl/

Plek voor een Feestje

De laatste publicatie van de Kemissy Meertalighyd

 

CD Speule met Bildts

Taal belaids priis 2010

Meertaligheid, een uitzondering?

"Integendeel! Opgroeien met één taal is eerder een bijzonderheid. Alleen al in Europa wonen 50 miljoen mensen die iedere dag twee of meer talen spreken"

Gastenboek

Een méér dan bewonderenswaardig initiatief.
Prachtige side, en 'n goed ynysjatyf. Ok al weun ik nie...

Bezoekers

Vandaag27
Gisteren29
Deze week307
Deze maand997
Totaal89198